Rýchle tipy

Koľko času skutočne tráviš na telefóne? A ako ho obmedziť?

online komunikácia aplikácie Tipy
Koľko času skutočne tráviš na telefóne?
Monika Sekal
Monika Sekal 6. 5. 2020
4 min. čítania
Robíš niečo do školy, keď ti napadne, že možno sa na Instagrame niečo udialo... a než sa nazdáš, bezmyšlienkovite palcom prechádzaš novinky už pol hodinu.

Spoznávaš sa v týchto bodoch? 😬

  1. Budík máš nastavený v mobile. Keď ho vypneš, pozrieš sa rovno aj na Instagram, Facebook a TikTok, aby si videl, čo ti za noc utieklo.
  2. Mobil si so sebou berieš aj na záchod a do kúpeľne. A áno, občas tam potom tráviš o niečo viac času.🤭
  3. Keď niekam ideš, mobil nedávaš do batohu alebo tašky. Nesieš ho v ruke. Čo keby si ho potreboval?
  4. Často sa pristihneš, že prechádzaš feed a zrazu nestíhaš stretnutie s kamarátmi alebo si urobiť úlohy.
  5. Neznášaš, keď máš telefón na málo percentách baterky a okamžite máš nutkanie ho nabiť.
  6. Občas ti je ľúto, že si niektoré rodinné akcie strávil na telefóne, ale v tej chvíli ti to vôbec nenapadlo. Bolo prirodzené pozrieť sa, čo ti kamoši píšu v skupine a čo sa deje vo svete.
  7. Po telefóne siahaš, keď sa s niekým hádaš alebo keď si smutný.

 

Ak väčšina bodov zodpovedá tvojmu bežnému dňu, tak telefón skutočne používaš asi priveľa. Čo s tým?

 

Ako zistiť, koľko času na telefóne presne tráviš?

Začneme tým, že presne zistíme, čo je problém. Teda koľko času na telefóne skutočne tráviš a kde.

V Androide si môžeš stiahnuť aplikácie, ktoré ti ukážu presný čas aj s tým, aké aplikácie používaš najviac. Pre Android môžeš napríklad použiť QualityTime, pre iOS je zasa dobrá Moment - Screen Time Control (pre iOS tu a pre Android tu). Ukáže ti, v ktorej aplikácii si najviac času aj koľko minút a hodín na mobile denne tráviš.

Niektoré telefóny majú túto funkciu už v samotnom nastavení. Na Samsungoch sa napríklad volá Digitálna pohoda, na iPhonoch sa aplikácia volá Čas na obrazovke.

Tak a teraz presne vieš, koľko času na telefóne tráviš. Je to podľa teba veľa? Alebo málo? A aké aplikácie najviac používaš? Ak máš pocit, že tvoj čas na telefóne je neúmerný, nastav si na tie najpoužívanejšie aplikácie časový limit.😉

A ak ti najviac času zaberie prejsť stovkami nových obrázkov a videí na sociálnych sieťach, tak pre teba máme otázku. Koľko príspevkov si pamätáš z predchádzajúceho dňa? Dva, tri? Alebo možno dokonca si práve teraz nevieš spomenúť ani na jeden? 🤔 Tiež s tým zápasíme. Ale ak si vlastne aj tak nič zo sociálnych sietí nepamätáš, prečo im venovať toľko času?

👉 Praktické tipy:

  • Instagram ti napríklad sám dokáže ukázať, koľko času na ňom tráviš. Stačí kliknúť na symbol nastavení v pravom hornom rohu obrazovky a vybrať položku Vaša aktivita. Môžeš si aj nastaviť, aby ti Instagram nastavil denný limit a pripomenul ti ho, keď ho dosiahneš. Niektoré upozornenia si tiež môžeš stlmiť, aby ta aplikácia nerušila kvôli zbytočným upozorneniam.
  • Facebook ti tiež ukazuje, koľko na ňom tráviš času. Keď prejdeš do Nastavení súkromia, v stĺpci môžeš kliknúť na Váš čas na Facebooku. Podobne ako na Instagrame si môžeš nastaviť pripomenutie, keď na Facebooku stráviš vlastnú nastavenú dobu.
  • TikTok má v nastaveniach tiež sekciu Digitálny blahobyt. Môžeš si nastaviť, koľko času denne môžeš pri zábavných videách stráviť. Tiež si môžeš nastaviť Obmedzený režim, ktorý obmedzuje vzhľad obsahu, ktorý môže byť z nejakého dôvodu pre teba nevhodný.

 

Robí ti problém nepozerať do telefónu, keď sa potrebuješ sústrediť?

Skús Režim sústredenia, keď sa učíš alebo robíš niečo, pri čom nechceš byť rušený. V Režime sústredenia nebudeš dostávať upozornenia, nebudeš môcť zapnúť určité aplikácie a nič ťa tak nebude rušiť. Okrem toho si ho môžeš prispôsobiť podľa seba a kedykoľvek ho vypnúť. Rozhodne sa tak hodí naučiť sa ho využívať.

Ak Režim sústredenia v telefóne nemáš, existujú aj aplikácie, ktoré fungujú podobne. Napríklad aplikácia Forest: Stay Focused. Keď ju zapneš a necháš telefón tak, začne ti rásť strom, postupne aj celý les. Ak ale začneš telefón zasa používať, strom chradne. Môžeš si ju stiahnuť na iOS aj Android. A keď sa ti podarí vypestovať dosť stromov, môžeš za svoje našetrené peniaze kúpiť aj skutočný strom. Bohužiaľ pre iOS nie je zdarma (pre Android však áno), takže si radšej pre iPhone stiahni aplikáciu Focus (bohužiaľ to budeš mať bez stromov, ale aj tak by mala byť účinná).

Zdroj fotky: Kuroko Ukou // Unsplash