Aktuálne

Obľúbený online kurz o bezpečnosti na internete pomôže už aj deťom na Slovensku

Rodičia Učitelia Film V sieti Online kurz
Online kurz o bezpečnosti na internete
Alena Vohanková
Alena Vohanková 13. 7. 2020
4 min. čítania
Kurz naučí deti bojovať s kyberšikanou, odhaľovať falošné profily a bezpečne preplávať svetom internetu. Do projektu Buď safe online sa zapojil influencer Selassie aj internetová poradňa IPčko.sk.

Kurz pomocou chytľavých videí a interaktívneho kvízu prevedie vaše deti nebezpečnými situáciami, s ktorými sa môžu bežne stretnúť na sociálnych sieťach a vysvetlí im, ako na ne správne reagovať. Náš nový web ponúka okrem online kurzu aj tipy, čo robiť, keď je na prevenciu príliš neskoro, a rady pre rodičov, ako svoje deti na sieťach ochrániť.

Ako kurz pomôže vašim deťom

Témy kurzu zaujmú predovšetkým deti na 2. stupni ZŠ. Samotný online kurz vyzerá ako chat medzi deťmi, ktoré spolu riešia svoje skúsenosti s kyberšikanou, falošnými profilmi alebo so zoznamovaním sa na internete. V konverzácii si navzájom radia, ako sa správne zachovať. Po každej časti si dieťa novo získané poznatky o bezpečnom správaní overí v mini kvíze. Témy kurzu nadväzujú mimo iného tiež na dokumentárny film Víta Klusáka a Barbory ​​Chalupovej, V sieti, ktorý Avast podporil ako generálny partner osvetovej kampane.

Čo o nás hovorí Selassie

Na online kurze sa podieľal aj známy YouTuber a influencer Selassie. Fanúšikovia mi často píšu, že sa na internete stretávajú s rôznymi rizikovými situáciami, ako sú ukradnuté účty, falošné profily, kyberšikana a veľa ďalších. Hľadal som preto spôsob, ako im pomôcť aj u nás na Slovensku," hovorí Selassie. „Projekt Buď safe online sledujem už od jeho začiatku a som rád, že sa môžem stať súčasťou jeho tímu. Verím, že týmto spôsobom môžeme pomôcť tisícom, ak nie desaťtisícom detí."

Kurz sa opiera o odborníkov 

Aby byla platforma pre deti čo najprínosnejšia, na platforme Buď safe online sa podieľajú okrem Avastu tiež odborní partneri, ako je internetová poradňa IPčko.sk a Digitálna koalícia.

„Pre nás, psychológov z IPčka predstavuje internet predovšetkým príležitosť byť mladým nablízku a prirodzene im pomáhať. V prostredí, ktoré je im blízke a spôsobom, ktorý je pre nich najjednoduchší a zároveň absolútne dostupný, a nimi už ôsmy rok komunikujeme a ponúkame prijatie, podporu aj odbornú pomoc, v ich malých aj veľkých trápeniach. Na spoluprácu s Bud safe online sa tešíme, máme spoločný cieľ a veríme, že čím viac atraktívneho užitočného obsahu bude internet ponúkať, tým je vyššia šanca že sa spolu s deckami a mladými všetci - aj rodičia a starí rodičia - naučíme využívať online nástroje správne a bezpečne. Meniť hrozby na príležitosti nás v IPčku baví a aj projekt Buď safe online, dokonca priamo aj s kontaktom na našich odborníkov z internetovej poradne IPčko bude určite veľkým prínosom v slovenskom svete internetu,” hovorí Gabriela Zúbriková, riaditeľka poradne IPčko.sk. 

V Česku, kde projekt vznikol, sa na vytvorení kurzu a podporných materiálov ako akademický garant podieľal tiež projekt Pedagogickej fakulty Univerzity Palackého, E-Bezpečí, ktorý sa špecializuje na bezpečnosť detí na internete.

Kurz môžu využívať aj učitelia vo výuke

„Naším cieľom je deťom ukázať úskalia internetu v jazyku a štýle, ktorý je im blízky, a ktorý ich zaujme. Učitelia môžu mať často problém deťom problematiku sociálnych sietí dobre vysvetliť, najmä ak s nimi majú menšiu skúsenosti než ich žiaci. Veríme preto, že náš kurz im môže poslúžiť ako pomôcka, ako túto tému lepšie spracovať," uvádza odborníčka na online bezpečnosť Julia Szymańska z Avastu. Kurz však nemusí byť relevantný iba pre deti. Zvládli by ste ho aj vy?