Rýchle tipy

Hacknutý Instagram – čo s tým?

Instagram Tipy sociálne siete
Hacknutý Instagram – čo s tým?
Alena Vohanková
Alena Vohanková 21. 2. 2020
4 min. čítania
Tiež si myslíš, že účty na Instagrame sa kradnú len celebritám alebo tým, ktorí majú tisíce followerov? Vravíš si, že nikoho predsa nebude zaujímať tvoj účet. Ale opak je pravdou.

Hackeri až na výnimky neútočia cielene na účty známych osôb, ale snažia sa prebrať kontrolu aj nad profilmi s menším počtom odberateľov, ako je napríklad ten tvoj! Prečo to robia? Dôvodov je viac. Napríklad:

  1. Hackeri chcú výkupné výmenou za to, že ti vrátia kontrolu nad účtom na Instagrame.

  2. Zlodeji sa snažia predať účet niekomu, kto s nám bude ďalej nakladať a nebude musieť zbierať nových fanúšikov.

  3. Hackeri zbierajú informácie o používateľoch na marketingové účely a potom ich ďalej predávajú tretím stranám.

 

Ako neprísť o svoj účet na Instagrame?

Ako neprísť o svoj účet na Instagrame? Prevencia je základ:

1. Nastav si silné heslo a nauč sa správne návyky spojené s jeho používaním. Čo to znamená? Heslá nezdieľaj, neukladaj v prehliadači a odhlás sa vždy, keď prestaneš Instagram používať na cudzom počítači alebo mobile. Ak chceš zistiť viac, pozri si naše video.

2. Používaj dvojstupňové overovanie, to je najlepšia prevencia pred hacknutím. Keď sa niekto cudzí bude snažiť dostať na tvoj účet, bude potrebovať jednorazový kód, ktorý funguje len v danom okamihu a na prihlásenie je nevyhnutný. Ako si nastaviť dvojstupňové overovanie na Instagrame sa dozvieš v tomto videu alebo na tomto odkaze.

3. Ak používaš Instagram hlavne v mobile, nastav si prihlasovací kód do mobilnej aplikácie. Môžeš využiť napríklad funkciu App Locker v aplikácii Avast Mobile Security pre Android, pre iOS bohužiaľ podobná funkcia neexistuje. V prípade, že mobil stratíš alebo ho niekomu požičiaš, na Instagram sa nedostane.  

Čo urobiť, keď si myslím, že môj účet bol napadnutý?

Môže sa stať, že sa niekomu síce podarí prihlásiť na tvoj instagramový účet, ale nevykoná v ňom zásadné zmeny, teda nezmení login. Ako to zistíš? Príde ti upozornenie do e-mailu. Čo urobiť potom?

  1. Skús sa čo najrýchlejšie prihlásiť a zmeniť heslo. Odporúčame skúsiť sa prihlásiť aj z niekoľkých rôznych zariadení – z počítača, tabletu, mobilu. Môže sa stať, že si tam Instagram bude ešte pamätať staré heslo vďaka súborom cookie.  

  2. Ak sa ti to nepodarí, skús obnoviť heslo na Instagram tu.

  3. Over si, že nikto nemá prístup do tvojho e-mailu, ak bol účet Instagramu spojený s e-mailovou adresou. Ako prevenciu si pre svoj účet nastav dvojstupňové overovanie. Tu je návod pre Gmail a pre Seznam.

  4. Ak sa ti podarí dostať sa späť na účet, okamžite si nastav dvojstupňové overovanie.

Čo robiť v prípade, že niekto zmenil prihlasovacie údaje?

Bohužiaľ neexistuje jednoznačné riešenie na obnovenie prístupu k účtu, ku ktorému bolo zmenené heslo a prihlasovací login. Môžeš skúsiť kontaktovať priamo Instagram napríklad pomocou tohto formulára, ale nerob si veľké nádeje. Šance sú, bohužiaľ, minimálne. Instagram, ktorý je súčasťou skupiny Facebook, neposkytuje klasickú zákaznícku podporu, ktorá bude riešiť podobné problémy používateľov.  

Ak to aj tak nechceš vzdať, priprav sa na dlhú komunikáciu a na to, že budeš musieť doložiť, že si skutočne majiteľom účtu. Instagram ti pošle kód, ktorý budeš musieť napísať na papier, odfotiť sa s ním a poslať ako dôkaz, že si to skutočne ty. 

Odporúčame monitorovať, čo sa deje s účtom, a zaznamenávať všetky zmeny snímkami obrazovky, na ktorých budú viditeľné aj dátumy zmeny. Doložiť možno bude treba:

  • zmenu názvu účtu

  • zmenu profilovej fotky

  • odstraňovanie fotiek

  • nahrávanie nového obsahu, ktorý sa výrazne líši od toho, čo dávaš na Instagram ty

Dúfame, že o svoj účet na Instagrame nikdy neprídeš! Ak k tomu predsa len dôjde, snáď ti tieto informácie pomôžu získať ho späť! A nezabudni na Instagrame sledovať aj Buď safe online.

Zdroj fotky: Kate Torline // Unsplash