Sociálne siete

Zákazy na internete nefungujú alebo ako sa baviť s deťmi o tom, čo robia online

Instagram TikTok Rodičia Facebook online hry Učitelia
Zákazy na internete nefungujú
Julia Szymańska
Julia Szymańska 20. 6. 2019
4 min. čítania
Chcú vaše deti používať Instagram či Tik Tok a vy máte obavy z kyberšikany a internetových predátorov?

Strach o dieťa a jeho bezpečie je úplne prirodzený. Ako s ním začať konverzáciu na tému, ktorá vám nie je blízka? Netušíte, čo je to Tik Tok, nemáte potuchy, čo dávala LucyPug na svoje Instastories (nehovoriac o tom, že len vzdialene tušíte, čo to vlastne tie Instastories sú) a už vôbec vás nezaujíma, kto je Selassie. Pre mnoho dospelých je vystúpenie z ich komfortnej zóny a priznanie si, že vôbec netuší, čo ich dieťa robí online, veľký stres. Neorientujete sa v najnovších technológiách a neviete, ako si poradiť s problémami, ktoré vaše dieťa denne rieši. Najradšej by ste internet zakázali, sociálne siete zrušili a hernú konzolu vyhodili oknom.

 

Myslíte, že tieto zákazy niečo vyriešia? Nie je lepšie si s vašou ratolesťou sadnúť a porozprávať sa o tom, čo robí online? My vám poradíme, ako na to! Podstatné je začať túto konverzáciu čo najskôr a nie až vo chvíli, keď nastane problém.

Kde a ako začať?

  1. Poď mi ukázať, ako to funguje. Nebojte sa tejto vety, nehanbite sa vystúpiť z komfortnej zóny a povedzte dieťaťu, aby vám ukázalo, ako funguje Instagram, čo vie Tik Tok, alebo Snapchat a ako sa hrá Minecraft. Pripravte sa na to, vyhraďte si čas a hlavne skúste nebyť (príliš) kritický. Je to určite jeden z prvých krokov pri budovaní vzájomnej dôvery.

  2. Čo ťa najviac baví? Keď už viete, ako funguje Snapchat a ako urobiť Instastories, porozprávajte sa o tom, čo vaše dieťa najviac baví a prečo sleduje určité profily a influencerov. Pravdepodobne pre vás bude spočiatku šokujúce, že vaše dieťa baví sledovanie videí na Tik Toku, a budete premýšľať: PREČO sa na to vôbec pozerá? Skúste si ale spomenúť, ako vaši rodičia nechápali, prečo si vylepujete v izbe plagáty alebo prečo si vystrihujete z novín zmienky o vašich obľúbených spevákoch či hercoch. Áno, rozdiel v tom samozrejme existuje, ale potrebné k niekomu vzhliadať a niekoho sledovať je celkom prirodzená. Namiesto kritiky skúste deti motivovať, aby počas sledovania či hraní hľadali priestor na zlepšovanie - napríklad cudzích jazykov alebo postrehu. Chápeme, že by ste radšej videli vaše dieťa študovať encyklopédiu, avšak aj na YouTube sa dajú nájsť zaujímavé vzdelávacie profily. Pre zlepšenie cudzieho jazyka možno nastaviť sledovanie hracích videí Minecraft v angličtine

  3. Online hry, kapitola sama o sebe. Nemôžete vaše dieťa dostať od hernej konzoly? A už vôbec nechápete, prečo navyše pozerá na YouTuberov, ktorí tieto hry tiež hrajú a pri tom streamujú? (Skúste sa opýtať manžela, prečo si radšej nezahrá futbal alebo hokej sám, namiesto toho, aby na neho pozeral v televízii a koučoval). Svet hier totiž ponúka jednu podstatnú výhodu - pocit, že sa vám darí. Pre nehráčov je to ťažké pochopiť. Najjednoduchšia cesta je vyskúšať si hru zahrať spoločne s vaším dieťaťom.

  4. Problémy nevyrieši zákaz internetu. Jedného dňa za vami môže vaše dieťa prísť s problémom - kamaráti sa mu na sociálnych sieťach posmievajú, zosmiešňujú ho, alebo v najhoršom prípade šikanujú. Nie je to ľahká situácia. Myslite na to, že to najhoršie, čo môžete v danú chvíľu urobiť, je vynadať mu a zakázať prístup na internet. Nielenže to problém nerieši, ale navyše to naruší dôveru medzi vami. Nechajte si radšej vysvetliť, čo sa presne stalo a začnite spoločne premýšľať nad řešením. Najjednoduchšia vec, ktorú môžete urobiť, je zablokovanie osoby, ktorá vaše dieťa obťažuje. Ako na to na Facebooku, Instagrame či TikToku sa môžete pozrieť v našich video návodoch. Pokiaľ sa jedná o závažnejšie situácie, neváhajte vyhľadať odbornú pomoc čo najskôr.

  5. Radšej sa dohodnite. Nastavte jasné pravidlá, ktoré budú pre vás i dieťa schodné, a budete ich obaja rešpektovať. Dohodnite sa, čo dieťa naozaj nesmie zverejňovať na sociálnych sieťach, a vysvetlite mu, prečo. Stanovte, koľko času denne môže byť vaša ratolesť online alebo hrať hry a na zvyšok dňa mu pomôžte vymyslieť nejakú zábavnú aktivitu v offline svete.